Accueil > 29 - Cikkek magyarul - Articles en Hongrois > Lenin : Aforizmák az államrol - Lénine : aphorismes sur l’Etat

Lenin : Aforizmák az államrol - Lénine : aphorismes sur l’Etat

lundi 12 avril 2021, par Alex

1) A marxizmus abban különbözik az anarchizmustól, hogy elismeri az állam és az államhatalom szükségességét a forradalmi korszakban általában, a kapitalizmusból a szocializmusba való atmenet korszakában különösen.

A proletarátus feladatai forradalmunkban (1917)

2) Az állam az osztályellentétek kibékíthetetlenségének terméke es megnyilvánulása. Állam ott, akkor és annyiban jön létre, ahol, amikor es amennyiben objektíve lehetetlen az osztályellentétek kibékítése. És fordítva : az állam léte bizonyítja, hogy az osztályellentétek kibékíthetetlenek.

Állam és forradalom (1917)

3) A burzsoá államot a proletárállam nem válthatja fel erőszakos forradalom nélkül. A proletárállam megszűnése, azaz mindenféle állam megszűnése, nem mehet végbe másképp, csak "elhalás" útján.

Állam és forradalom. (1917)

4) Az állam az egyik osztály részéről egy másik osztálylyal szemben alkalmazott erőszak szerve vagy gépezete. Amíg az állam a burzsoázia részérol a proletariátussal szemben alkalmazott erőszak gépezte, addig csak egyetlen proletárjelszó lehet : le kell rombolni ezt az államot. Amikor azonban az állam proletárállam lesz, amikor a proletariátus részéről a burzsoáziával szemben alkalmazott erőszak gépezete lesz, akkor mi teljes mértékben és feltétlenül a szilárd hatalomért es centralizmusért fogunk síkraszálni.

Megtartják-e a bolsevikok az államhatalmat (1917)

5) A történelem azt mutatja, hogy az állam mint az emberek kényiszerítésére szolgáló különleges apparátus csakis ott es akkor keletkezett, ahol és amikor megjelent a társadalom osztályokra való tagozódása, akik közül, tehat az embereknek olyan csoportokra való lagozodasa, akik közül egyesek állandóan elsajátíthatják mások munkáját, ahol az egyik kizsámányolja a másikat.

Az államról. (1919)

6) ... csak a két hatalom egyike lehetséges : vagy a tőkéseeek hatalma, vagy a proletariátus hatalma. Minden közbülső hatalom ábránd, minden olyan kísérlet, hogy valamiféle harmadik hatalmat hozzanak létre, arra vezet, hogy az emberek még akkor is, ha teljesen őszinték, vagy az egyik, vagy a másik oldalra csúsznak. Csak a prolétariátus hatalma, csak a munkások uralma sorakoztathatja fel maga mögött az egész többséget, amely a munka talaján áll ...

Beszéd a közművelődés dolgozóinak I. kongresszusán. (1919)

7) Az emberek államban élnek, az állam pedig olyan államoknak a rendszerében, amelyek között bizonyos polotikai egyensúlyrendszer áll fenn.

Az OK(b)P moszkvai szervezetének aktívagyűlése. (1920)

Un message, un commentaire ?

modération a priori

Ce forum est modéré a priori : votre contribution n’apparaîtra qu’après avoir été validée par un administrateur du site.

Qui êtes-vous ?
Votre message

Pour créer des paragraphes, laissez simplement des lignes vides.