Accueil > 29 - Cikkek magyarul - Articles en Hongrois > Lenin : Aforizmák a burzsoáziarol. Lénine : aphorismes sur la bourgeoisie

Lenin : Aforizmák a burzsoáziarol. Lénine : aphorismes sur la bourgeoisie

mercredi 30 juin 2021, par Alex

A burzsoázia fél a teljes szabadságtól, a teljes demokráciától, mert tudja, hogy az öntudatos, vagyis szocialista proletariátus a tőke uralma elleni harcra fogja felhasználni a szabadságot.

Forradalmi bürokratizmus és forradalmi tett. (1905)

A burzsoázia érdekei megkövetelik, hogy a proletariátus részt vegyen az önkényuralom ellen vívott harcban, de csak olyan mértékben, hogy ezáltal ne jusson vezető szerephez a proletariátus és a parasztság, csak olyan mértékben, hogy ez ne küszöbölje ki a teljesen régi, hűbéri-önkényuralmi és rendőri hatalmi szerveket

A kadetok győzelme és a munkáspárt feladatai (1906)

A burzsoázia, amelyet politikailag elnyomnak a földesurak és az abszolutizmus, a munkásmozgalom erősödésének hatására ellenforradalmi álláspontot foglal el. Ez az oka annak, hogy a burzsoázia ingadozik, a "háttérbe" húzodik. Ellene is van a régi rendnek, meg mellette is. Kész segíteni a régi rendet a munkásokkal szemben, de képes teljesen "berendezkedni", sőt fokozni és kiterjeszteni uralmát mindenféle földesurak nélkül is, a régi politikai rendszer minden maradványa nélkül is : ezt világosan tanúsitja olyan országok tapasztala, mint Amerika stb.

A nagytőke szervezeteinek összeírasa (1912)

A burzsoázia jobban fél a demokráciától, mint a reakciótól.

Fokoződő diszharmónia (1913)

A burzsoázia abban különbözik a kispolgárságtól, hogy gazdasági és politikai tapasztalatai alapján tisztában van azzal, hogy a tőkés rendszerben milyen feltételekkel tartható fenn a "rend" (vagyis) a tömegek leigázása). A burzsoák üzletemberek, kitűnő kereskedelmi érzékük van, megszokták, hogy a politikai kérdéseket is szigorúan üzleti szempontból vizsgálják : nem hisznek a szavakban és értenek ahhoz, hogy megragadják a lényeget.

Az alkotmányos illúziókról (1917)

Minél erősebben fejlődik a forradalom, annál jobban tömörül a burzsoázia.

Az Összoroszorszagi KVB ... együttes ülése (1918)

Un message, un commentaire ?

modération a priori

Ce forum est modéré a priori : votre contribution n’apparaîtra qu’après avoir été validée par un administrateur du site.

Qui êtes-vous ?
Votre message

Pour créer des paragraphes, laissez simplement des lignes vides.